You are here

Home » Segédletek

Kezdőknek

Blood Bowl 2016

2016 őszén a Games Workshop újra kiadta a Blood Bowl-t, új figurákkal, új táblával, nagyjából a régi szabályokkal. Ettől a ponttól kezdve lehet hivatalosan Blood Bowl-t kapni, legalábbis a kezdő dobozt és alap csapatokat, illetve a Forge World-től rendelve sztárjátékosokat is.

Az új változat legészrevehetőbb módosítása a külföldi oldalakon csak "scale creep"-nek nevezett jelenség, ami a méretarány évek vagy új kiadások során bekövetkező változása, ami általában egyet jelent a figurák egyre nagyobbá válásával. Ennek megfelelően az új Blood Bowl játékosokat a régiek mellé állítva enyhén -- de csak enyhén -- zavaró a méretkülönbség, ez persze a legtöbeket arra ösztönzi, hogy váltsanak, újítsanak.
Az új figura méretekhez új talpak (32 mm) és új táblaméret is dukál, a 29-30 mm-es mezők helyett 34 mm-eseket kapunk, ennek előnye, hogy a nagy fiúk (ogre, troll, stb.) elhelyezése kényelmesebb.

Új Blood Bowl csapatok -- melyiket vegyem?

Az új csapatok dobozait (is) úgy alakította ki a gyártó, hogy egy-egy doboz kezdéshez nagyjából jó legyen, de ne legyen benne mindenki, aki a későbbiekben kellhet. Pl. skaven csatornapatkányból (gutter runner) csak kettőt kapunk -- az ideális négy lenne --, vagy ember rohamozóbó (blitzer) szintén csak kettő érkezik négy helyett. Nem akkora katasztrófa ez a játékkal csak most ismerkedőknek, de aki egy ligában vagy versenyen indulna, máris szembesülni fog ezek hiányával.

Mégis, kiindulásként a legjobb vétel (jelenleg: 2017. júniusban) az ilyen "csonka" csapatokat tartalmazó alapdoboz, ebben egy ember és egy ork gárdát, vagy háttértörténeikkel élve: a Reikland Reavers-t és az Orcland Raiders-t kapjuk, kiegészítve minden szükséges kellékkel. (Két szett kocka: 3 blokk kocka, 2 hatoldalú dobókocka, hatos oldalukon jelképpel, 1 passz sablon, 1 szóródás és egy bedobás sablon, játékos kártyák, no és egy tábla.)

Ha ezzel már megvagyunk, akkor a törpék, azaz a Dwarf Giants doboz az igazán jó vétel, ezzel ugyanis rögtön magunkénak tudhatjuk a legerősebb felállású kezdő törpe listát -- igazán kivételes ez a GW fenti dobozösszeállítási taktikája alapján. Ezt követően már nincs tuti választás, a skavenek (Skavenblight Scramblers) az alapdobozhoz hasonló, ritkított alakulattal jönnek, a goblinok (Scarcrag Snivellers) meg csak a legalapabb játékosokat vonultatják fel.

Hogyan kezdjek neki (2016 előtti Blod Bowl)?

Olcsó módszer: készítsd el a (legtöbb) hozzávalót. Papír, filctoll, hosszú vonalzó... esetleg egy nyomtató vagy nyomtatószolgáltatás (pl. CopyMania) kell.

Drága módszer: vásárold meg a hozzávalókat, esetleg konvertálgass (vagyis veszel pl. egy kardos figurát és levágod a kardot a kezéről).

Hozzávalók

 • 1 db tábla (26x15 négyzet (29 vagy 30 mm-es))
 • 1-2 db d6 (hatoldalú dobókocka)
 • 1-3 db blokk kocka (hatoldalú, speciális dobókocka)
 • 2 db csapat (11-16 játékos csapatonként)
 • 1 db szöges labda
 • 2 db körjelző
 • 2 db újradobás jelző
 • 1 db szóródás sablon
 • 1 db bedobás sablon

Opcionális

 • 1 db hosszú vonalzó
 • 0-sok szakértelem jelölő (pl. gyűrű, pl. üdítős palackok nyakáról)
 • 1 db francia kártya pakli (kártyák használata esetén)

Készítés

Táblának egy-két megfelelő méretű kartonlap is jó, amire felfér 26x15 3 centis négyzet, illetve bónuszként oldalra a "kispadok" (dugout zones), vagyis olyan 80x60 centis lap, lapok már jók lehetnek. Vagy ha valamivel több pénzt áldoznál rá, Blood Bowl pitch/field címen a Google-ben sok letölthető pályát találsz, amit vagy kinyomtatsz A4-esekre és összekirakozód vagy egy nyomtatásra szakosodott céggel, pl. CopyGuru, CopyGeneral, CopyMania, CopyKisnyúl... "előhívatod".

Arra figyelj, hogy a nyomtatandó kép felbontása nagy legyen.

Hatalmas, 68 MB-os tábla a letöltésekben Forrás: Your Lord and Master blog
Árkok (dugouts) vagyis a kispad szintén a letöltésekben - ezek csak akkor kellenek, ha a pályán, amit készítesz, nincsen felrajzolva "kispad".

Figurákat lehet helyettesíteni (ez az ún. proxyzás), fakockákkal, legófigurákkal, stb., a lényeg, hogy Ti tudjátok, melyik micsoda. Egy figura talpa 25 mm-es, magassága kb. 28 mm. A "nagyfiúk" talpa akár 35-40 mm-es is lehet, de ez nem előírás, a nagy talp megnehezítheti a figura lehelyezését sűrűbb szituációkban. Az ún. konvertálásról a vásárlás címszó alatt emlékezek meg.

Papírból készült jelölők is használhatók, ezeket megtalálod a letöltésekben vagy ha lusta vagy keresni, akkor itt. (A file neve tartalmazza a javasolt nyomtatási papírméretet (A3 vagy A4).)

Kockákból a blokk kocka érdekes, ez egy sima hatoldalú dobókocka, az alábbi felosztással:

1 - koponya (Attacker Down)

2 - tolás (Push Back)

3 - POW (csatt) (Defender Down)

4 - védő elesik (Defender Stumbles)

5 - tolás (Push Back)

6 - koponya/csatt (mindkét fél elesik) (Both Down)

Természetesen a drámai hatás kedvéért lehet úgy is játszani, hogy a 6-os a csatt, stb., illetve a Blood Bowl nemzetközi szövetséghez csatlakozás során az éves díj (kb. 10 euró) befizetése ellenében választhatunk magunknak akár blokk kockákat is (3 darabot) kvázi ajándékként. Csatlakozni pedig a NAF oldalán lehet.
 

Labdát egész olcsón lehet venni, de helyette bármi használható, gyurmalabda, papírgalacsin, legódarab, stb.

Sablonok legyártása nagyon egyszerű, egy-egy papícetli is megfelel, google-ban: scatter template és throw-in template, vagy letöltés innnen

Jelzők (kör, újradobás jelzők) gyanánt bármi megfelel, pénzérmétől kezdve söröskupakon át bármi olyan, amit egy lehellettel nem tudsz lefújni a pályáról.

Szakértelem jelölőkhöz (skill ring) ásványvizes, kólás, stb. palackok nyakáról a kupak alatti karikát kell lefejteni, levágni.

Vásárlás

Az egyszerűbb megoldás, és sokszor furcsa módon az olcsóbb is: mire a kismillió eszközt és kelléket beszerzi az ember, már félúton van a vásárlásos opció kiadásait tekintve. Szóval, hogyan is érdemes vásárolni?

Figurák

Első körben az LFG fórumán érdemes bemutatkozni, eladó csapat vagy csapatgyártási megoldás után érdeklődve, így előbb-utóbb szereznek, gyártanak neked a kollégák egy remek kis csapatot, még akár bérfestőre is bukkanhatsz, bár erre az Inkvizítoron jobb az esély.
Node, ha nem akarsz erre a házi beszerzős ösvényre lépni, akkor csak fusd át a lenti magyar/külföldi csere-bere topikokat, ha pedig itt nincs eredmény, akkor döntsd el, mennyire élethű (avagy Blood Bowl-hű) csapatot akarsz.

Íme egy kis segédlet:

Eredeti, a játékhoz készített Blood Bowl csapatok: ezek jobbára fémből vannak, a Games Workshop gyártotta őket, és áruk egyre feljebb emelkedik, akár a csillagos égig. Ha olcsóbbat látsz, az jó eséllyel műanyag ember vagy ork csapat: ezek voltak az utolsó hivatalos kiadás alap csapatai. Egy alapdoboz 2014-ben 20 ezer forint körül kelt el.

Új, de nem eredeti (nem GW) Blood Bowl csapatok: zömében már műanyag figurák, de a fém előfordul a régisége, meg a jobb megbecsültsége nyomán is. Vagyis simán lehet, hogy 2035-ben is gyártanak majd fémből BB csapatokat. Egy-két népszerűtlen, rosszabbul sikerült vagy nagyon extrém gárdától eltekintve, amik már 12 ezer forint közül kaphatók, leginkább a 20 ezer forintos határ környékén kaphatunk saját tizenegyet. Fontos még, hogy a webes boltok, ahonnan ezeket rendelhetjük, elég szép postaköltséget is fölszámolnak, így érdemes a szociofóbiát háttérbe szorítani és beszállni az LFG-n vagy az Inkvizítoron egy-egy közös rendelésbe. (Vagy fölvetni, hogy szeretnél.)

Ha első rendelésed lesz, én a Tritex Games angol boltot javaslom, azon belül olcsóbb csapatai a Shadowforge-nak vannak (hátrányuk vagy előnyük(?), hogy csupa női játékosból állnak), pl. egy 11 fős női törpe, elf vagy ember alakulat a cikk írásakor, 2015. decemberében 28 font (kb. 12 ezer forint), az viszont a Comixininos vitathatatlan előnye, hogy rengeteg gyártóval állnak kapcsolatban (és perpillanat náluk is kapható ennyiért egy törpe csapat).

Mielőtt vásárolnál mindenképpen nézd át, hogy az adott fajhoz a kiválasztott figurakollekcióból fel tudsz-e állítani egy neked megfelelő csapatot!!!

Pl. az említett törpe csajokhoz nem jár Deathroller, így ha úthengerelni akarsz a mokány kis népeddel, nem fogsz tudni! (Vagy proxyzol...)

Konvertált csapatok: újoncként nem javasolt rögtön konvertálgatásba fogni, persze ha már bejáratott hadijátékos, esetleg modellező vagy, akkor csak hajrá, előre! Érdemes olyan dobozt kinézni, ami többféle fajra konvertálható (ez egyébként a sima vásárlásnál is igaz), ilyen pl. a Chaos Marauders doboz a Games Workshop-tól. (Link csak azért nincs, mert előbb-utóbb úgyis halottá válik.) Egy ilyen doboz jelenleg kerek 20 angol font, vagyis kevesebb, mint 9 ezer forint. És kisebb-nagyobb módosításokkal, 1-2 plusz figurával kihozható belőle ember, északi, káosz paktum, káosz csapat.

Ha hiányzik egy különleges játékos, attól még leülhetsz játszani, csak az ellenfeled számára jól látható módon föl kell tüntetni a különbséget! Pl. tegyél rá egy szakértelem gyűrűt.
 

Boltok

Figurás játékokkal foglalkozó boltok

 • Comixininos - szinte minden kapható, de borsos áron
 • Tritex Games UK - kedvezőbb árak (főleg a posta), de pl. táblát nem árul
 • Fantasy Fields - egyedi táblák és szakértelem gyűrűk a Blood Bowl-hoz és változataihoz, nem olcsón
 • Ral Partha - általánosabb fantasy figurák, ráadásul főként ólomból, de ha fillérekért akarsz (kissé alulméretezett) trollot magadnak, itt megveheted

Figuragyártók honlapjai

 

Fórumok

Magyar fórumok:

Külföldi fórumok: